I huvudet på Joel Kinnaman

Vill du dela svett, adrenalin och puls med Joel Kinnaman? Och vad är egentligen Internet of Things?

Följ med på ett unikt experiment med den svenska superstjärnan – och se vad som händer när han kopplar upp sig mot framtiden.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2
J

oel Kinnaman betraktar sig själv i badrumsspegeln på sitt hotellrum i Vancouver. Han ser inte ut som vanligt.
Anledningen är enkel.

Just nu är Joel Kinnaman inte bara Sveriges kanske hetaste Hollywood-skådis – med roller i Robocop, House of Cards och Suicide Squad – han är också försökskanin i ett experiment.

S

amtidigt som Joel Kinnaman tittar sig i hotellspegeln samlas nämligen data in från hans hud, hjärta och hjärna. Genom olika algoritmer tolkas signalerna, som avslöjar precis hur Joel Kinnaman känner och mår, i realtid. Experimentet kallas Emotional Reality.

Kallar teknologin ”Emotional Reality”

I en allt mer uppkopplad värld finns det i dag helt nya sätt att interagera med varandra. Emotional Reality utgör en sådan typ av annorlunda verklighet – och gör det möjligt att uppleva en annan persons hjärtslag, puls, adrenalinpåslag och svettningar på nära håll. Det är precis detta Joel Kinnaman bjuder på – i en livesändning på nätet, för alla intresserade av att delta.

– Det är som att ha tusentals personer i mitt huvud. Det enda man kan hoppas är att folk är beredda på vad som pågår däruppe. Det är en riktigt kul sak att testa, säger den svenska stjärnan.

E

xperimentet på Joel Kinnaman är ett exempel på i vilken riktning samhällsutvecklingen är på väg. Vart det ständigt uppkopplade samhället är på väg. Termen Internet of Things – eller ”sakernas internet” på svenska – nämns i dag med allt högre frekvens. Men faktum är att idén diskuterats i tech-kretsar i flera årtionden. Den första internet-uppkopplade brödrosten såg exempelvis dagens ljus redan 1989.

Detta är sakernas internet

Så vad menas då med Internet of Things?
I sin kärna är det hela egentligen väldigt enkelt: det handlar om att koppla upp olika apparater, anordningar och manicker mot nätet, där de kan prata med oss – eller varandra. Det gäller vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer men även maskiner, fordon och byggnader som alla har försetts med inbyggda elektroniska delar, såsom sensorer, datorer och internetuppkoppling vilket gör att föremålen kan spara och utbyta data.
Ett enkelt sådant exempel är den smarta kylen. Den säger till när du börjar få slut på mjölk. Eller kanske till och med köper en liter på egen hand.

M

en Internet of Things är mer än bara smarta kylskåp eller en 30 år gammal brödrost. Fenomenet går att skala upp på stadsnivå – tänk dig sammanlänkade trafiksignaler som raderar ut trafikstockningarna, eller smarta soptunnor som berättar när de behöver tömmas – och på industriell nivå där det experimenteras med allt från att hålla koll på grödor till att spåra leveranser.

Och större ska det bli.

Av alla teknologiska trender som existerar just nu, så är den största Internet of Things; och det är också den som kommer innebära flest möjligheter de kommande fem åren. Daniel Burrus

Faktum är att de mest blygsamma uppskattningar som görs i dagsläget säger att Internet of Things år 2020 kommer att bestå av knappt 21 miljarder saker. De mer vågade säger 50 miljarder.

– Internet of Things är mycket större än vad någon inser. Av alla teknologiska trender som existerar just nu, så är den största Internet of Things; och det är också den som kommer innebära flest möjligheter de kommande fem åren, säger Daniel Burrus, en av världens ledande prognosmakare när det gäller teknologi och innovation, i tidningen Wired.

Sydkoreas huvudstad Seoul Sydkoreas huvudstad Seoul
Sydkoreas huvudstad Seoul
R

edan i dag ser vi en uppsjö av uppkopplade saker vi tidigare bara kunnat drömma om. Vi har självkörande bilar och lastbilar, värmereglerande hus och – inte minst – mobiltelefonen nästan alla har i fickan.

Ett talande exempel på hur mycket vi tycker om teknologiska innovationer är att titta på vad vi väljer att köpa till våra nära och kära. Enligt Consumer Technology Association så har teknologi utgjort 73 procent av presentinköpen för amerikaner de senaste 15 åren. I år uppskattar CTA att ungefär 170 miljoner amerikaner kommer att köpa något som bidrar till Internet of Things.

Ett uppkopplat samhälle kan rädda liv

Så, hur kommer våra företag och arbeten påverkas när Internet of Things växer? Allt beror på vilken industri du verkar inom. Tillverkningsindustrin ligger i dag i framkant, då Internet of Things är ett tacksamt hjälpmedel när det handlar om att organisera verktyg, maskiner och människor, samt ta reda på var de befinner sig. Jordbrukare har också börjat använda uppkopplade sensorer för att övervaka grödor och boskap, med förhoppningen att maximera produktion och effektivitet. Exemplen är oändliga, och det troliga är att Internet of Things kommer hitta en väg in i de flesta företag – precis som datorer redan har gjort.

Ranking av länder med flest uppkopplade apparater

Källa: OECD, 2015

 

Y

tterligare ett område med stor potential för Internet of Things är sjukvården. Smarta piller, och uppkopplade plåster är redan en verklighet. Och många använder redan sina smarta klockor eller armband för att kontrollera hjärtslagen under löprundan.

Sjukvården är ett område där stora mängder lättillgänglig data kan rädda liv, genom att förebygga sjukdomar eller hitta nya botemedel.

Biohacking är framtiden för mänsklig evolution. Amal Graafstra

En person som tagit den uppkopplade kroppen till en helt ny nivå är Amal Graafstra. Genom att blanda teknik, fantasi och den mänskliga kroppen vill han att människan och tekniken ska bli ett. Istället för att låsa upp hemdörren, bilen och datorn med nycklar eller lösenord gör han det med inopererade microchip i sina händer. Tekniken bygger på RFID, radio-frequency identification, vilket möjliggör kommunikation mellan transpondrar och minnen, även kallade taggar. Det är sådana taggar som Amal opererat in i sina händer.

– Biohacking är framtiden för mänsklig evolution. Vi har en lång väg att vandra, men det arbete vi utför just nu är avgörande för att påbörja resan, säger han.

Y

tterligare en fråga många just nu ställer sig är huruvida Internet of Things faktiskt finns på riktigt. Frågan kan låta dum, men svaret är inte lika enkelt som man kan tro. Det tvivlarna hävdar är att vi sett luftslott inom teknologibranschen många gånger tidigare – och att det kan vara svårt att avgöra vad som är ett genuint teknologiskt genombrott och inte.

Det ska dock tilläggas att skeptikerna är i minoritet. Detta på grund av att Internet of Things är en bred idé – och inte en specifik produkt. Visst, smarta kylar kanske snart är omoderna, men det betyder inte att ett uppkopplat samhälle kommer vara mindre prioriterat.

Joel Kinnaman under live-sändningen. Joel Kinnaman under live-sändningen.
Joel Kinnaman i början av live-sändningen.

Joel Kinnaman då? Hur gick det egentligen för den svenska världsstjärnan, sensorerna och de tusentals människorna uppe i huvudet?

– Det där var riktigt kul, säger han.

Det här kan svenskarna helst tänka sig att koppla upp

Källa: TNS Sifo på uppdrag av Tele2

Hälften tar inte till vara på internet-upplevelsen

8 av 10 är uppkopplade på internet flera gånger dagligen

Närmare 6 av 10 (56 procent) svenskar upplever i dag att de inte utnyttjar internets alla möjligheter

Fler än 8 av 10 (86%) surfar på samma sajter och använder samma appar.

79% anser att de kan uppleva saker på internet som de annars inte hade kunnat uppleva.

55% anser att de genom internet kan möta människor som de annars inte hade kunnat göra.

56% anser att man inte tar till vara på allt som finns att uppleva/göra på internet.
41% oroar sig inte över hur en allt mer uppkopplad värld påverkar en (majoritet).

70% instämmer inte i påståendet att man upplever att personer i ens omgivning ibland tycker att man är online för mycket.

26% skulle kunna testa att koppla upp sig själva online.

Källa: TNS Sifo på uppdrag av Tele2

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2