Cristina Stenbecks guide till framgång

25 år gammal blev hon en av svenskt näringslivs viktigaste personer.
Cristina Stenbecks resa är en unik framgångssaga.
Här följer hennes bästa och mest inspirerande tips för att skapa sin egen historia.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2
S

om 25-åring klev Cristina Stenbeck in i rollen som en av svenskt näringslivs mäktigaste personer. Hon tog över sin pappa Jan Stenbecks roll som familjens företrädare inom Stenbeckssfären när han dog 2002.

Genom åren har hon genomfört stora förändringar inom Kinnevik, det investmentbolag hennes pappa en gång styrt och som har stort innehav i Tele2.

För att ta den sortens beslut i en värld där ett enormt ansvar vilat på hennes axlar har det krävts mod. Hon har aldrig låtit sig begränsas av andras åsikter eller låtit sig kontrolleras av konventioner. Hon fattar dagligen stora affärsbeslut och vågar utmana riktningen för familjeföretaget.

Cristina Stenbeck och hennes far Jan Stenbeck har båda varit ordförande i Kinnevik.
N

yligen valde hon att passa vidare ordförandeklubban i tre av Kinneviks viktigaste bolag. Beskedet kom hastigt och förvånande för stora delar av det svenska näringslivet. Men för att lyckas måste man våga gå sin egen väg.

I den här texten har vi samlat fem av Cristina Stenbecks nio tips för att inte bli en nej-sägare – och våga välja sin egen framtid.

#1 Ålder eller erfarenhet spelar ingen roll. Du kan skapa stordåd oavsett.

Att våga utmana och fatta svåra beslut beslut kräver karaktär. När Cristina Stenbeck skrev in sig i Kinnevikssfärens historieböcker var hon bara 24 år gammal, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

FAKTA:
Namn: Cristina Stenbeck

Ålder: 39 år

Utbildning: Fil. Kand i ekonomi vid Georgetown University

Övrigt: Efter att Cristina Stenbecks far, Jan Stenbeck, dog 2002 tog hon över rollen som familjens företrädare i Stenbecksfären. Hon var länge styrelseordförande i Kinnevik, samt styrelseledamot i Metro International, Millicom, MTG, Tele2, Transcom, Emesco samt Korsnäs.

H

istorieböckerna är fulla av exempel på människor som skapat stordåd när de enligt samhällets konventioner inte borde ha klarat av det. Tele2 är ett bra exempel på ett företag som många ansåg var oförmöget att utmana telemonopolet i Sverige – men som gjorde det ändå. Ålder och erfarenhet kan givetvis underbygga din kompetens med kunskap om vad som har fungerat tidigare eller inte. Och visst har människor en tendens att se över huvudet  på unga till förmån för etablerade namn och meriter. Men det är trots allt inte erfarenhet som är den viktigaste ingrediensen i framgångshistorierna. Det absolut viktigaste är hårt arbete och en stark vilja att nå sitt mål.

#5 Var gränslös i ditt tänkande. Ingen behöver veta vad som pågår i ditt huvud förrän du säger det högt.

Det gäller att vara gränslös. Testa något nytt, utmana dig själv, bygg en multiarena mitt i Stockholm. Det är egentligen strunt samma vad du väljer att göra, bara du gör det.

F

ör Cristina Stenbeck är gränslöshet att våga testa nya vägar, som exempelvis att utforska nya idéer tillsammans med dj:n och producenten Steve Angello. De har båda tidigare samarbetat med Size In The Park, en gratisfestival som bland annat har anordnats i Stockholm och New York.

I Tele2:s livesändning fick tittarna kliva in i Cristina Stenbecks huvud när de båda träffades i ett mötesrum på Tele2 Arena i Stockholm.

– Det ser verkligen high tech ut, säger Steve Angello under intervjun om den hjälm som Cristina Stenbeck bär för att kunna filma samtalet och ge tittarna möjligheten att se det hon ser.

Vi är ganska lika varandra, vi är fåordiga men vi är personer som genomför saker. Steve Angello om Cristina Stenbeck

Stenbeck, en av världens mest kända affärskvinnor, och Angello, en av världens mest kända dj:s, möttes för att diskutera ett nytt samarbete. De vill inte göra Size In The Park igen utan de vill utveckla konceptet. Det de ska göra tillsammans är att skapa ett nytt sätt att presentera en liveshow. Genom att ge besökarna en unik möjlighet till exempelvis uppkoppling vill de bjuda in dem att bli en del av showen, oavsett om de befinner sig i Stockholm eller på andra sidan jordklotet.

D

e vill skapa en fysisk uppkoppling där de digitala möjligheterna kan sprida kunskap och intresse för att människor ska må bättre och bli mer hälsosamma genom teknik och musik.

– Vi är ganska lika varandra, vi är fåordiga men vi är personer som genomför saker, sa Angello.
Cristina Stenbeck vill helt enkelt vara gränslös.
– Vi kan ta de saker vi har gemensamt och genomföra något väldigt bra, sa hon.

#8 Utmana kontinuerligt! Vad som var givet i går måste omprövas i dag.

1993 var Tele2 först med att erbjuda privatpersoner fast telefoni med lägre priser än Televerket, som under en lång tid haft monopol i Sverige. Företaget spred den här information i en James Bond-inspirerad reklamkampanj på grund av att det prefix man behövde slå innan samtalet var 007. Det kanske verkar irrelevant i dag men det som Tele2 gjorde var inte bara att erbjuda lägre priser, de utmanade en hel marknad.

F

ör Cristina Stenbeck är det vardag att utmana. Hon har tagit Kinnevik och Tele2 till nya nivåer och nya delar av världen genom att ständigt utmana det som andra inte vågat.

#6 Lyssna på människor med andra perspektiv.

Det är omöjligt att tala om Tele2 utan att nämna grundaren Jan Stenbeck och hur han utmanade och sedermera avreglerade den svenska telekommunikationen. Redan 1981 lanserade Stenbeck företaget Comvik med idéen att utmana det svenska telemonopolet. En del i kraften bakom det som senare blev Tele2 var att företagets anställda växte tillsammans. Människor med andra perspektiv kommer alltid att kunna bidra till att stärka dina idéer.

D

e kanske inte kommer med lösningen på ditt problem, men de kommer öppna andra dörrar till lösningar du inte hade tänkt på, än om du pratar med någon som tänker precis som du. Det behöver inte innebära att du pratar om dina affärsproblem med någon i kassan på matbutiken, men vardagliga konversationer kan leda till insikter värdefullare än några högskolepoäng.

#3 Om något borde göras annorlunda – följ din instinkt.

Att maxa sitt liv handlar till stor del om att stå emot. Genom att våga att inte följa utstakade vägar eller gamla strukturer öppnas möjligheten för att skapa något helt nytt. Tele2 gjorde det 2004 när företaget öppnade upp 3G-nätet i Sverige för allmänheten. Öppningen hade föregåtts av flera års arbete, bland annat ett samarbete med Telia där de båda företagen kommit fram till att bilda ett gemensamt bolag för att bygga ut ett UMTS, Universal Mobile Telecommunications System-nät i Sverige men att konkurrera om kunderna.

Steve Angello och Cristina Stenbeck på Tele2 Arena i södra Stockholm
F

ör Cristina Stenbeck väntar en annan vardag. Hon må lämna ordförandeklubban i Kinnevik men hon är kvar i bolaget. Hon sa tidigare i en intervju i SvD att hon vill ha tid för att lära känna de anställda och ha tid att tänka. Hon vill följa sin instinkt.

Nu väntar framtiden runt hörnet även för Tele2. Deras nät i Sverige täcker 99 procent av befolkningen med ett snabbt 4G-nät och det skissas redan i dag på ett 5G-nät.

Och allt sker i Stenbecks anda, både Jan och Cristinas.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2