På drift med Noor Daoud

Hon är kvinna i en mansdominerad sport. Dessutom representerar hon ockuperade Palestina.
Att sitta i passagerarsätet är inte nog för drifting-stjärnan Noor Daoud.
– Jag vill visa världen att om du har en dröm så ska du satsa. Kämpa tills den blir sann, säger hon.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2
G

ummit tjuter mot asfalten och smattret från avgasröret låter som skottsalvor.

Noor Daoud manövrerar sin rosafärgade BMW E30 – döpt av henne själv till ”Bonita” – mellan koner, pelare och barriärer. Röken bolmar från bilen och publiken vrålar av upphetsning.

Noor Daoud är en publikfavorit på den internationella drifting-scenen. Hon är kvinna i en mansdominerad sport. Dessutom representerar hon Palestina, där de flesta känner till att hon tvingats ducka tårgasattacker och utreseförbud för att kunna ägna sig åt sin passion. Och det innebär respekt.

Bilder från Noor Daouds Instagramkonto #noorborntodrift.
I

tävlingen ovan – Red Bulls stora drifing-event i Dubai – blev det ingen pallplats för Noor Daoud. Samtidigt är varje tävling hon deltar i en vinst.

– När jag sätter mig i min vackra sportbil – med 600 hästkrafter – så känner jag mig som den lyckligaste tjejen i världen, säger hon i dokumentärfilmen ”Speed Sisters” från 2015.

De tror att jag är en kille, de vet inte att jag är en tjej. De blir mycket förvånade. Noor Daoud

Förstår inte att en kvinna tävlar

Drifting är en bilsport där förarna på ett kontrollerat vis sladdar sina bilar i sidled på en asfalterad bana eller slinga. Grenen är relativt ny, men är starkt växande i såväl Sverige, Europa som USA. Ursprunget går att hitta i Japan och inte helt osökt är Noor Daouds favoritfilm The Fast and the Furious: Tokyo Drift.

H

on berättar att publiken under tävlingarna på Västbanken ofta inte förstår att det är en kvinna som tävlar – förrän hon kliver ur bilen och släpper ut sitt hår.

– De tror att jag är en kille, de vet inte att jag är en tjej. De blir mycket förvånade och säger ”Hur kan hon? Var lärde hon sig?” Men faktum är att jag lärde mig aldrig riktigt, ingen lärde mig, det här är bara jag, säger hon till CNN.

Formades till rallyförare i Ramallah

För Noor Daoud började intresset för bilar tidigt.

– Jag började tävla när jag var 18 år gammal, men jag brukade köra min mammas bil redan när jag var 11 år, säger hon till Gas Magazine.

Ä

ven om Noor Daoud representerar Palestina, och formades till rallyförare i Ramallah, så är hennes bakgrund inte typisk för regionen.

Hon föddes i Houston, Texas, och flyttade till Jerusalem vid tre års ålder. Tio år senare började hon på internatskolan Le Rosey i Schweiz, och efter examen gick flyttlasset till den prestigefyllda sportakademien IMG Academy i Miami, Florida.

Redan som barn lekte jag hellre med leksaksbilar än barbiedockor. Noor Daoud

– Jag har hållit på med många olika sporter sedan jag var en liten flicka. Boxning, simning, tennis, rodd, fotboll, ishockey, triathlon. Men det jag älskar mest är bilar. Redan som barn lekte jag hellre med leksaksbilar än barbiedockor, säger hon till Gas Magazine.

Speed Sisters – rallyteamet från Palestina

Noor Daoud inför livesändningen med Tele2. "Det har varit min dröm att kunna visa hur det känns att drifta. Jag har inte alltid kunnat uttrycka det", säger hon.
I

dag är Noor Daoud 25 år gammal. Det har bara gått ett drygt år sedan hon lämnade sitt palestinska rally-team för att helhjärtat satsa på den internationella driftingen.

– Det är viktigt för mig att visa världen att om du har en dröm så ska du satsa. Kämpa för drömmen tills den blir sann. Det är vad jag gjort – och vad jag gör.

Teamet hon under flera år var en del av heter Speed Sisters – världens första rally-team från ockuperade Palestina helt bestående av kvinnor, och som porträtteras i dokumentärfilmen med samma namn.

F

örutom Noor Daoud består Speed Sisters av Maysoon Jayyusi; hon är teamets 38-åriga manager från Jerusalem som säger att hennes kärlek till racing kommer från frustrationen av att sitta fast i Västbankens trafikstockningar och vägspärrar; Mona Alli, 29, från Ramallah som var en av Palestinas första kvinnliga rallyförare; Marah Zahalka, 23, som var racing-champion vid 19 års ålder; samt Betty Saadeh, 35, som kommer från en bemedlad racing-familj i Bethlehem.

Att vara racingförare i Palestina är politik. Att vara kvinna är politik det också. Noor Daoud

Dokumentärfilmen hyllades på såväl filmfestivaler som tidningssidor när den gjorde sina rundor under fjolåret. Fokus ligger på de unika utmaningar som Speed Sisters ställs inför när de försöker slå sig in i den mansdominerade sporten –  i ett relativt konservativt samhälle.

P

ressen på kvinnornas familjer lyfts också fram, när de desperat försöker skramla ihop pengar för att hålla liv i sina döttrars drömmar. I en ekonomi hämmad av ockupation – och en sport som är otillgängligt dyr – så kostar bilar, underhåll och reparationer tiotusentals dollar.

På Västbanken, där kvinnorna lever och tränar, finns inga racingbanor och de har inte råd med riktiga rallybilar. Istället modifierar de vanliga standardmodeller som de tävlar i mot sina manliga motståndare. Träningen sker ibland på landplättar intill israeliska militäranläggningar.

"Drifting representerar min personlighet. Det är jag. Det ger mig den adrenalinrush som jag söker", berättar Noor Daoud.

Vid ett tillfälle i filmen träffas en av lagmedlemmarna av en tårgasbehållare avfyrad av en israelisk soldat. Under resan till sjukhuset ilsknar Noor Daoud till.

– Du tror att de inte kommer skjuta dig eftersom du är blond och söt?

Haft drömmen sen barnsben

Sådana omständigheter utsätter man sig bara för om man verkligen älskar sin sport.

Och det gör Noor Daoud – även om hon är trött på det politiska läget.

– Det är just det som är problemet. Vad du än gör så är det politik här. Låt oss bara glömma bort det och ägna oss åt sport. Men det är inte så enkelt. Att vara racingförare i Palestina är politik. Att vara kvinna är politik det också, säger hon till Al Jazeera.

Även om politiken är utmattande så tar Noor Daoud mer än gärna rollen som förebild. Inför en live-sändning för Tele2 där tittarna får följa med under ett intensivt drifting-race förklarar hon sin önskan om att fler hittade till sporten.

– Jag vill inspirera människor. Speciellt för att få unga tjejer att börja med sporten, för det är en speciell och unik känsla att tävla inom drifting.

Ä

ven om Noor Daoud i dag tillbringar mycket tid runt om i världen så har åren i Ramallah format henne mer än något annat.

Det var hit hon flyttade efter att ha lämnat USA 2009 , och det var här racing-karriären tog fart på riktigt.

– Jag försöker alltid vara stark och positiv och tro på mig själv. Ända sedan jag var en liten flicka så har jag haft den här drömmen om att bli en känd palestinsk drifting-stjärna, säger hon till Gas Magazine.

Blivit fallskärmsinstruktör

Och nu har hon alltså nått sina drömmars mål.

Efter att i fjol lämnat sin andra familj i Speed Sisters, har Noor Daoud befunnit sig på en intensiv soloturné för att tävla i de största drifting-arrangemangen mot de bästa motståndarna.

Det finns ingen chans att jag kan jobba som sekreterare och sitta på ett kontor hela dagarna. Jag kan inte. Jag har så mycket energi Noor Daoud
M

en den internationella drifting-cirkusen är en dyr affär. Bara underhållet kostar runt 300 000 kronor varje år, och därför jobbar Noor Daoud samtidigt som fallskärmsinstruktör.

– Det är roligt. Jag letade efter ett arbete, och det finns ingen chans att jag kan jobba som sekreterare och sitta på ett kontor hela dagarna. Jag kan inte. Jag har så mycket energi, säger hon till Daily Beast.

Stora planer för framtiden

När hon lägger den energin på att blicka mot framtiden så ser hon också en färdplan.

Hon vet vad hon vill göra när karriären ute på racingbanan är över.

D

en senaste tiden har Noor Daoud jobbat nära en av sina vänner som specialiserar sig på att modifiera och reparera BMW-bilar.

– Han lär mig mycket. Hur man bygger motorer. Så jag hänger alltid runt i hans garage för att se vad han har för sig, säger hon till Daily Beast.

Drömmen är att någon gång kunna öppna sitt eget garage.

– Varför inte? Bonitas garage. Fixa männens bilar. Varför inte?

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Tele2